SD - COACHPRAKTIJK

LOOPBAAN   •   LIFESTYLE    •   VOEDING

 

Ik ben assertief!
2016 01 31 20.00.48

 

Velen die mij kennen knikken nu: "Ja, dat ben jij." Ik had zelf ook de overtuiging, dat ik assertief was. En daar zit het hem al in, die overtuiging. Mijn eerste gedachten bij assertiviteit is voor jezelf en voor een ander opkomen, een soort strijd. 

 

In werksituaties en in mijn persoonlijk leven vertelde ik altijd wel wat ik wilde en wat ik voelde, met respect naar mijn gesprekspartner, doch altijd functioneel en rekening houdend met die ander. In persoonlijke relaties laat ik altijd mijn ware zelf zien, maar in andere situaties niet. Vroeger voelde het als opkomen voor mezelf, in plaats van laten zien wie ik ben en vanuit mijn gevoel/zijn benaderen van die ander. Anderen zagen dus alleen mijn “strijdlustige” en kordate zelf. Dus zo assertief was ik eigenlijk helemaal niet.

 

Je bent assertief als je in je gedrag adequaat assertief reageert, dat wil zeggen opkomen voor je eigen mening, rechten en standpunten zonder je gesprekspartners agressief te benaderen, zodat zij in hun waarde blijven. Maar ook dat je je bewust bent van je gevoelens en meningen en dat je die aan jezelf en anderen zodanig duidelijk maakt, dat de rechten van anderen gerespecteerd worden. Een assertief persoon is vriendelijk, vreedzaam en zachtmoedig, maar verontschuldigt zich nooit voor zijn of haar gevoelens. Gevoelens zijn er om erkend en gerespecteerd te worden. Het is een vorm van interactie die erkent dat je één bent met anderen en aan anderen gelijk.

 

In de kern ligt eigenlijk dat je jezelf respecteert voor wie je bent een assertieve relatie met jezelf, gelijkwaardigheid, respect en openheid. Zelfkennis ook. Pas dan kan je assertief zijn op de wijze zoals hierboven bedoeld wordt.

Voor mij persoonlijk betekent dat leren van de lessen die je verleden en het heden je leren. Opvolgen van de aanwijzingen en duwtjes die mijn (spirituele) vrienden mij geven en laten zien. Luisteren vooral naar mijzelf en wat mijn gevoel of intuïtie mij ingeeft, wederom luisteren! Omdat ik hooggevoelig ben is het ook nog zaak om onderscheid te leren maken wat van jou en wat van die ander is. Het stop en check systeem werkt voor mij uitstekend, maar wel er naar luisteren.

 

Hoe doe je dat dan dat luisteren en assertiever worden? Hoe kan je meer jezelf zijn in een relatie of dat nu je werk is of anders. Naast hetgeen wat hierboven staat, is ontwikkeling voor mij een must. Regelmatig volg ik workshops, lees ik boeken en luister ik naar wat andere wijzen in mijn omgeving mij vertellen. Ik luister naar welke lessen mij diegenen leren die mij spiegelen. Ik vraag anderen om mij te voeden met hun feed back, vooral op de kanten die ik niet van mijzelf zie de “blinde vlek” en ik bescherm mijzelf tegen negatieve invloeden en energieën. Ik word daarmee steeds meer zelfredzaam en assertiever.

 

De wijze van communiceren en feed back geven is de volgende stap, maar dat is stof voor een volgende blog.

 

Ik wens jullie een prachtig weekend met veel nieuwe indrukken en inzichten! In dankbaarheid en met heel veel liefde! 

 

 

 Reageer en deel

Close

Reageer en deel