SD - COACHPRAKTIJK

LOOPBAAN   •   LIFESTYLE    •   VOEDING

Leegte

2016 03 02 11.36.17

Net als de lege ruimte of holte in een kopje, een glas of een vaas zijn functie bepaalt, zo vormt ook de ruimte of leegte die bestaat tussen twee mensen tijdens de voortdurende dans van de duwende handen in Tai Ji (oude spelling is Tai Chi). Van een vriend heb ik een boekje te leen over de Tao van de Wijsheid. Dat boekje heb ik gisteren meegenomen toen ik in retraite ben geweest in Kloosterwelle en dat heeft me tijdens stilteperiodes bezig gehouden.

Een zinnetje: “het is nuttig als er voorzieningen zijn getroffen, maar bruikbaarheid komt van dat wat er niet is”.

Mijn verwachting van de dag was ontmoeten en verbinding met anderen, jezelf en energieën. Wat ik achterliet die dag was drukte (in het hoofd) en de waan van alledag. Wat het me gebracht heeft is harmonie. Ook een stuk bevrijding. Bij mijn wandeling in stilte trof mij de Zeeuwse natuur op een wijze die ik tot nu toe in Schotland beleefd heb. Je hoeft niet ver weg te gaan om te zijn en te beleven, bewust zijn en worden is alles wat nodig is. Door te zijn in de natuur in stilte, is er leegte en diepgang en beleef je alles intenser.

Zo ook het tot je nemen van voedsel . Dat voelde wat onwenning, want de gezamenlijke maaltijd is bij ons een sociaal moment van de dag waar je deelt wat je die dag meegemaakt hebt. Hier was ook een delen in stilte, een verbondenheid, die op geen enkel moment van de dag tot ongemakkelijkheid of niet thuis voelen heeft geleid. Heel bijzonder.

Het ervaren van de leegte of stilte maakt dat je open staat voor geven, je ervaart/leert en laat vervolgens weer los door je ervaringen te delen met anderen op een respectvolle wijze. Zo is het ook in een relatie of dat nu tussen man of vrouw of kind is of in een werkrelatie tussen jouw leidinggevende en jou of tijdens een cursus tussen de “leraar” en de “leerling”. Je leert wat (breidt uit en maakt vervolgens weer leeg (loslaten of lesgeven) op een respectvolle manier. Op deze wijze ben je zowel leerling als leraar in een natuurlijke cyclische beweging.

Leegte heeft daarmee een wezenlijke functie in het vervullen van jouw levenswijze en levensdoel.

 

Ik wens je veel leegte toe!

Herken en erken jij jouw leegte? Mag er die zijn? Ben jij leraar en leerling? Hoe word jij je bewust van je leegte, hoe doe jij dat? Laat het me weten via het contactformulier.

 

Check hier de workshops.
Voor informatie over de mogelijkheden of een gratis kennismakingsconsult klik hier.

Reageer en deel

Close

Reageer en deel